Lýsing
Lýsing
Lýsing

Eik Banki misti 90 mió. kr. tí umboð fyri Fíggjarligt Støðufesti ikki livdi upp til sínar skyldur

SKRIVAÐ: John William Joensen  |  21.11.2019 - 13:07 Politikkur Tíðindi

Dómurin í Føroyarætti í málinum har leiðslan í gamla Eik Banka varð ákærd fyri at hava havt ábyrgd av at bankin fór á húsagang, staðfestur at Eik Banki misti 90 mió. kr. vegna avgerð, sum fyrsti stjórin í nýggja Eik Banka, Astrup, tók og avgreiddi

Fíggjarligt Støðufesti kravdi í rættinum at fáa endurgjald fyri "Sydporten", men dómarin skrivar at hetta tapið var staðfest meðan Astrup var bankastjóri í nýggja Eik Banka.

Dómarin gerð í dóminum greitt at Fíggjarligt Støðufesti far ikki endurgjald fyri ”Sydporten” sum varð mett at hava eitt peningavirðin á 95 mió. kr.. Orðsøkin er at tá nýstovnaði  Eik Banki sleppur sær av við donsku aktivini verður Sydporten selt fyri einans 6 mió. kr.. Dómarin skrivar beinleiðis at hetta átti leiðslan í nýgga Eik Banka at sett seg ímóti, men tað gjørdi hon ikki.
 
…… Sydporten-engagementet for ansvarspådragende, men de sagsøgte er ikke dømt til at betale erstatning for dette tab. Retten har i den forbindelse lagt vægt på, at det var sandsynliggjort, at tabet kunne være undgået i forbindelse med Eik Banki P/F’s salg af engagementet i 2010, og at Finansiel Stabilitet, som dette derefter måtte påhvile, ikke har dokumenteret, at banken havde opfyldt sin tabsbegrænsningspligt……
 
 
 
Brot úr dóminum, sum annars er 1000 síður:
 
 
I henhold til overdragelsesaftale af 30. december 2010 overtog Eik Bank Danmark af 2010 A/S udlånsengagementet med Sydporten fra Eik Banki Føroya P/F. Værdien blev i den forbindelse fastsat til 95 mio. kr. Ved tillæg af 11. februar 2011 til overdragelsesaftalen blev overtagelsesværdien korrigeret til 6 mio. kr.


Sagsøger har i den forbindelse og med henvisning til Jørn Astrup Hansens under sagen afgivne forklaring anført, at justeringen var foranlediget af, at Eik Banki Føroya P/F først efter indgåelsen af overdragelsesaftalen af 30. december 2010 blev bekendt med vurderingen af projektet "Sydporten" fra Sadolin & Albæk, der ansatte værdien (inkl. byggeretter) til 227 mio. kr., hvorefter engagementet fratrukket foranstående lån på 221 mio. kr. til førsteprioritetspanthaveren BRF havde en værdi på 6 mio. kr.
 
Overdragelsesaftalen 30. december 2010 indeholder bl.a. følgende bestemmelse:
 
”Adjustment of Purchase Price
If the Parties subsequent to the Closing Date, but in no event later than 31 March 2011, identify any issue(s) and/or matter(s) which would have had an effect on the calculation of the Purchase Price, had such issue(s) or matter(s) been known to the Parties prior to signing of this Agreement, the Parties shall in good faith negotiate an adjustment of the Purchase Price. Any agreed adjustment to the Purchase Price shall be documented in an addendum to this Agreement.”
 
Det fremgår af vurderingsrapporten fra Sadolin & Albæk, at den er dateret den 6. december 2010 og rekvireret af Eik Bank Danmark af 2010 A/S. Eik Bank Danmark af 2010 A/S var således bekendt med vurderingen, da overdragelsesaftalen blev indgået den 30. december 2010. Efter det oplyste var Eik Banki Føroya P/F ikke bekendt med vurderingen, men det var Eik Bank Danmark af 2010 A/S og ikke Eik Banki Føroya P/F, der havde interesse i at påberåbe sig vurderingen.
 
Uanset at bestemmelsen om efterfølgende justering af overtagelsesprisen nævner begge ”parties”, er det rettens opfattelse, at Eik Banki Føroya P/F under de nævnte omstændigheder og efter aftalens ordlyd havde anledning til at modsætte sig den efterfølgende nedsættelse af overtagelsesværdien med henblik på at begrænse sit tab, og at sagsøger, som dette herefter må påhvile, ikke i fornødent omfang har godtgjort, at Eik Banki Føroya P/F ikke kunne have afvist justeringen af prisen og afværget det tab, der fulgte af justeringen af prisen.
 
Ejendommen Sydporten og byggeretterne blev i øvrigt først solgt efter ”31 March 2011”.
 
(Red: Umboðið hjá Fíggjarligum Støðufesti, Jørn Astrup Hansen, legði frá sær sum stjóri í nýggja Eik Banka tann 6. apríl  2011 sambært fráboðan til Skráseting Føroya.)
 
Retten finder, at sagsøger som følge af det anførte ikke har dokumenteret, at Eik Banki Føroya P/F har opfyldt sin tabsbegrænsningspligt, og at det derfor må lægges til grund, at tabet kunne være afværget. Sagsøgers erstatningskrav skal herefter reduceres med et beløb svarende til den oprindeligt aftalte overtagelsesværdi, og sagsøger (RED: Fíggjarligt Støðufesti) kan derfor ikke kræve sit tab på engagementet erstattet.
 
Sagsøger har gjort gældende, at et eventuelt fradrag alene kan ske i tabsopgørelsen ved- rørende betalingsgarantien til BRF Kredit, idet værdien var sammenkoblet med Eik Bank. 

FO's indtrædelsesret i BRF Kredits foranstående pant i Sydporten. Sagsøger har i den forbindelse henvist til Bogi Bendtsens forklaring.
 
Under sagen forklarede Bogi Bendtsen, at
med hensyn til Sydporten mener han, at det var sådan, at de 95 mio. var den overtagelsesværdi, de endte med. Det var værdien for den færøske bank af udlånene på de 182 mio., som var saldoen pr. 27. december 2010”, og at
”i forbindelse med at Eik Bank FO stillede garantien overfor BRF på 92,5 millioner, havde banken førsteprioritet i ejendommen, fordi man indtrådte i BRF’s rettigheder, når man indfriede garantien. Man kan derfor sige, at man med de 95 millioner i forbindelse med overdragelse til Eik Danmark fik garantien ind igen til den færøske Bank. På den måde endte det med, at den færøske bank ikke havde noget tab af garantien, fordi man fik det igen i forbindelse med overdragelsen til Eik Danmark.
 
Retten finder, at Bogi Bendtsens forklaring og sagens øvrige oplysninger ikke giver støtte for at fastslå, at reduktionen af erstatningskravet som følge af manglende tabsbegrænsning alene kan ske i den del af erstatningskravet, som hidrører fra tabsopgørelsen vedrørende betalingsgarantien til BRF….
 
 
Nevnast kann at júst peningamissurin í málinum um”Sydporten” var orsøk til at Eik Banki, sum í dag eitur Betri Banki fór undir tilgongdina at fáa nógv umrødda skatta frádráttin fyri staðfest tap.

Lýsing
Seinastu tíðindini
Myndarøð: Traktorriðil til Havnar at mót…
Ein heimsstjørna til Føroya!
Bíblian á føroyskum í sjeytifimm ár
Gjørdist heimskendur av dómarahending
Nýggjur bygningur til Fróðskaparsetrið
Skotiđ viđ Magnus Jørmundsson
Nú kemur umstrídda lógaruppskotið
Pál Weihe í Sandvágs kirkju
Sløkkja ljósini í ein tíma
Hotel Hafnia og Hotel Brandan hava gjørt…
Peningastov­nar gera mismun á fólki
Norðlýsið á gøtuni
Magni Christiansen konsert á Eiði
Nýggj vísindagrein í Ocean Engineering
Á leið sama umsøkjaratal á miðnámi
Dýrari tunlar enn neyðugt
Magnus Jørmundsson vitjar Skotið
Heilsuhjálpara­felag Føroya
Nær síggjast úrslit av allari ferðing­ini…
Jógvan Fríðriksson, bispur, prestur til…